Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Openhartig interview met Debbie

Openhartig interview met Debbie

De Nicolas Sioen beleving

Geboren en getogen in Moeskroen, medewerkster bij team Nicolas Sioen te Rekkem. Lachen en lopen zijn haar energiegevers. Wij vroegen raad aan Debbie, eveneens belevingsverantwoordelijke over de meerwaarde van de Nicolas Sioen benadering. 

Ijsthee_nicolas_sioen_afgewerkt_2018.jpg

Jullie lachen altijd zo mooi en stralend?

"Je hoort het regelmatig: lachen is gezond! Maar als lachen zo gezond is, waarom doen we het dan zo weinig? Eén van onze geheime wapens is meer lachen als team. Het werk serieus nemen en tegelijkertijd af en toe plat liggen van het lachen. Lachen op het werk gebeurt veel te weinig. Tenminste, dat is wat ik hoor van collega kappers. We worden in beslag genomen door onze dagelijkse bezigheden. De druk om te presteren ligt hoog. Ontspanning en lachen zijn daarom niet vanzelfsprekend. De lach is echt niet iets wat bepaald wordt door wat er om je heen gebeurt, nee, jij bepaalt zelf of je lacht of niet. Het is je kijk op het leven."

Hoe verzamelen jullie zo veel positieve reviews van tevreden klanten?

"Onze klanten werken met sociale media. Goede reviews en getuigenissen van klanten zijn heel belangrijk om het vertrouwen van potentiële nieuwe klanten te wekken. Ze geven een bepaalde mate van transparantie en geven een stukje weer van wat het salon te bieden geeft. Daarnaast geven recensies ons een kijkje in het hoofd van onze klant. Zo kunnen wij onze diensten nog verfijnen. Bijna 80% van alle consumenten vertrouwt evenveel op online reviews als op persoonlijke aanbevelingen van vrienden. Reviews zijn dus een belangrijk onderdeel van onze marketingstrategie."

Nicolas vroeg jou of jij niet 'een andere rol' binnen het team wilde gaan vervullen.

"Nicolas zag in dat naar mate een bedrijf groeit, de kans groter wordt dat de klant uit het zicht raakt. Er zijn veel andere zaken die dan geregeld moeten worden. Hoe meer mensen, hoe meer organisatie. De visie van Nicolas is altijd de beleving van de klant geweest. Hierover moest gewaakt worden. Mijn taak is dus om te blijven werken aan de klantbeleving en voeling te hebben met zijn/haar verwachtingen."

Welke trend ziet hij voor de komende jaren? 

"Sinds begin dit jaar ligt zijn focus op bewust en duurzaam ondernemen. Sociaal bewuste bedrijven behandelen hun medewerkers gelijkwaardig, zorgen voor gezonde werkomstandigheden en zetten zich in voor een groter maatschappelijk doel. Helemaal mijn ding. Wekelijks vergader ik met Nicolas en doe ik research. Nicolas vertelde mij dat zijn grootvader kleermaker was. Op maat en volledig betrokken op de klant. De vele uren handwerk die erin zaten, zag je terug in de unieke handtekening van de maker zelf. Daar willen we met ons salon naar toe."

Wat is jullie masterplan op vlak van duurzaam ondernemen ?

Nicolas en zijn vrouw Kathy helpen ons belangrijke knopen door te hakken, patronen, gewoontes en zekerheden te doorbreken, nadenken, waar zijn we mee bezig, trendsetters  zijn. Daarmee onderscheiden wij ons van andere kapsalons.

Door hun vele reizen, raakten zij geïnspireerd door de schoonheid en veelzijdigheid van de verschillende landen die ze bezocht hebben. Ze maken nu volop plannen om terug naar Afrika te gaan. Nieuwe ideeën opdoen zoals ze dit voorjaar deden in Luxor door o.a. lokale ambachten te bezoeken. Dit alles vertalen naar de kappers en pruiken wereld. Nicolas zijn focus staat sinds begin dit jaar op een intern water project. Water is kostbaar en dat realiseerde hij zich op reis. Hoe kan het salon bijdragen tot een beperkter verbruik? Is recyclage mogelijk? Zijn visie:

STOP USING WATER WHILE USING MORE PRODUCTS!

 

 

Moroccanoil

Moroccanoil

Openhartig interview met een Redken Artist

Openhartig interview met een Redken Artist